marți, 25 septembrie 2012

AVI si MKV


Filme HD Online Subtitrate


Ce inseamna de fapt AVI asta? 

Practic, in cel mai simplu mod posibil, un fisier AVI este format din o insiruire de poze si bucati de sunet ("interleave" inseamna intrepatrundere).

Fiecare poza (video frame) poate sa fie compresata cu un CODEC video (cum ar fi XVID, DIVX) si fiecare bucatica de audio (audio sample) poate fi compresata cu un CODEC audio.

Pe vremea la Windows 3.1, cand abia erau HDD-uri de 80MB-1GB, nu se gandea nimeni ca lumea va evolua asa de mult si ca vor exista filme de 8-10 GB. 
Inginerii de la Microsoft au proiectat acest format totusi cat de bine au putut, tinand insa cont si de performanta calculatoarelor de atunci, au trebuit sa faca acest format de fisier foarte simplu de parcurs si redat.

Din acest motiv un fisier AVI arata cam asa:

1. Cativa KB la inceputul fisierului prin care se spune programului ce CODEC-uri sa foloseasca pentru decompresie, ce rezolutie are filmul, cate cadre pe secunda sunt samd.

2. Poza compresata, Audio compresat, Poza Compresata, Audio compresat si tot asa 

3. La sfarsitul filmului se adauga un fel de index in care se precizeaza anumite pozitii din film pentru derulare mai rapida.

Pe masura ce timpul a trecut, s-au tot adaugat anumite lucruri la acest format, reusind sa il faca de exemplu sa depaseasca bariera de 2 GB (cand a fost inventat pe vremea lui Windows 3.1 se folosea FAT-16, nici macar nu s-a auzit de FAT32). 

Fiind asa de simplu ca format, exista mari dificultati in a folosi codec-uri moderne pentru a stoca imagini si sunet in el.

De exemplu, cand compresezi un MP3 la 128kbps stereo, in anumite locuri unde este mai multa liniste si sunetul se poate compresa mai puternic codec-ul poate compresa totul la doar 120 kbps si pastreaza restul de 8 kbps pentru urmatoarea secunda de audio.
AVI insa, prin felul lui de a fi, presupune ca fiecare bucatica de audio compresata va ocupa 128kbps si atunci intervin probleme, sunetul poate sa devina usor decalat.

La fel, pe partea audio, codec-uri video moderne pot sa isi dea seama in unele cazuri ca din 30 de cadre video care formeaza o secunda de video, doua sunt identice, si atunci ar prefera sa comprime doar 29 de cadre, economisind spatiu. AVI nu permite asa ceva, pentru ca e foarte vechi.

Din aceste motive si multe altele, programatorii s-au gandit sa faca un alt format de fisier, care sa poate fi extins in viitor cu usurinta, si care sa nu aiba limitarile formatului AVI. I-au zis Matroska.

Matroska foloseste tot codec-uri video ca XVID, DIVX sau codec-uri audio ca MP3, dar permite definirea a mai multe piste video in format, mai multe coloane sonore, sunet 5.1, 7.1, n.m, piste de subtitrare, meniuri , samd, chestii care nu sunt posibile in AVI.

In plus, nu se mai foloseste conceptul de cadre/secunda cum foloseste AVI, ci fiecare poza compresata din film are notat timpul la miimi de secunda cand trebuie redata pe ecran. 

Astfel, daca nu ai terminat de downloadat filmul, il poti reda asa incomplet, pentru ca nu trebuie sa stai dupa index-ul de la sfarsit-ul filmului cum e la AVI, si daca sunt bucati lipsa pe la mijlocul filmului, programul trebuie doar sa caute urmatoarea "eticheta" de timp, si continua de acolor.

Astfel, daca de exemplu filmezi o prezentare Powerpoint sau un anime/hentai/manga unde cateva secunde nu e miscare deloc si apoi se intampla ceva subit, pentru acele cateva secunde statice codec-ul video poate sa foloseasca doar 2-3 cadre pe secunda economisind spatiu si apoi unde e miscare brusca, poate folosi si 60 de cadre pe secunda.

Pe partea de audio, fiecare sample audio poate avea o marime variabila, nu ca la AVI, codecurile moderne ca AAC reusind astfel sa obtina calitate mai mare in spatiu mai mic.

Din cauza tuturor acestor imbunatatiri, este mai dificil de transformat un film in format Matroska in format AVI, fara a pierde din avantajele Matroska. Din AVI in Matroska e foarte usor.

Trebuie doar sa intelegeti ca un film nu e compresat MKV, ci doar are continutul in format de fisier MKV (Matroska), codec-urile video cu care e compresat continutul probabil ar fi putut compresa continutul in format AVI dar intr-un mod nu chiar optim, sau cu pierderi de calitate.

Poate doar va incurc dar va rog sa nu ma criticati prea tare, tineti cont ca e scris la 3 jumate "tutorialul" asta, fara pregatiri prealabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu